torridalsstova ny 1

I april skrev Historielaget under kontrakt med Kristiansand kommune om leie av Torridalsstova mot at vi påtar oss alt innvendig og utvendig vedlikehold. Her vil nok museet komme til sin rett, med rom for skolemuseum, gammel stue og kjøkken, 400 større og mindre gjenstander og ikke minst egen avdeling for Høie Fabrikker.

Dette skrev Inge Augland i si tid om historien til Torridalsstova:

Torridalsstova ble bygd som skolehus allerede i 1854 og tatt i bruk som det første skolehus i Ytre Torridal i 1856. Da nytt skolehus stod ferdig i 1934 (det gule huset), fikk bygdefolket anledning til å kjøpe stova av Kristiansand Kommune, og L/L Torridalstova ble dannet, og navnet Torridalsstova ble til. Huset fungerte som forsamlingslokale og bibliotek i mange år. Huset bestod den gang av to skolestuer, et lite kjøkken og en liten leilighet i 2. etasje. Her bodde den gang lærerinne Sigrid Ånensen, mens Gunhild Aurebekk overtok senere denne leiligheten og bodde der til sin død.
            Under krigen okkuperte tyskerne huset, og skolen måtte på bygda for å finne lokaler. Skole ble holdt hos Erling Stray på Øvre Strai, og i skredderverkstedet hos Valdal. Mot slutten av krigen kunne skolen igjen flytte inn i Torridalsstova. Senere ble det bygd et tilbygg som rommet en leilighet til.
            I 1970 ble det vanskelig å holde Torridalsstova i gang som forsamlingshus for lutlaget. Det endte opp med at Torridal sanitetsforening kjøpte huset og gjorde en del endringer, og en større oppussing ble utført. Sanitetsforeningen tok det nyoppussede huset i bruk 9. april i 1970. Etter noen år fikk sanitetsforeningen problemer med å holde foreningen i aktivitet, og laget ble slått sammen med foreningen i Kristiansand.
            Så ville altså skjebnen det slik at Kristiansand kommune kjøpte tilbake Torridalsstova, og tok den i bruk til SFO (skolefritidsordningen).

Museet gjenåpner i Torridalsstova høsten 2018

Museet ny bestestua 3hjs
Bestua slik den blir.

Noen utvalgte ting fra museet

Ting fra museet 2 hoie16    Ting fra museet 1 hoie16

Her viser Kjell Fossheim oss det gamle stemplingsuret fra Høie Fabrikker. Men som klokka viser, er han nok noe seint ute for første skift, som han husker startet kl. 06.00 da han var sommervikar der i ungdommen.

Gammelt vannrør

museet rør 1

I 1925 ble det lagt ned vannrør fra brønnen ved Jonsbergheia til Mosby skole, ca. 300 m. Dette vannrøret laget av trestaver bundet sammen med metallringer ble avdekket da det ble gravd ut til nye vannrør i området i våren 2015. Torridal lokalhistoriske museum har fått en meter av dette klenodiet. Knut Christian Moseid har skaffet til veie kopi av kontrakten om vannretten den gang.

museet rør 2

Kontrakt om vandret
Undertegnede gir herved øvre Torridal skole ret til anlegg av brønd samt nedlegning av rørledning på min eiendom uten nogen godtgjørelse. Om stedet for anlegget er jeg blit enig med arbeidskommiteen.
Jeg forbeholder meg ret til fra skolens vandledning at utta vand til eiendommen gårds nr. 27 bruks nr. 9 Gjelsmoen.
Skulde der indtrå forhold, hvor det vilde bli utilstrekkelig med vand både til skolen og nevnte eiendom, (til skolebruket medregnes også vand til skolebad) skal skolen ha forret til bruken av vandet således, at der til eiendommen Gjelsmoen intet vand må uttas, så lenge skolen trenger det hele.
Hvis det i fremtiden skulde vise sig at der i skolens brønd blir mer end tilstrekkelig vand både til skolen og nevnte eiendom, og der skulde bli spørsmål om at gi vandet også til andre, skal nevnte inskrenkning i vandretten til gårds nr. 27 bruks nr. 9 bortfalle.
Verdien av denne vandret settes til Kr. 500,–

Vedtat i arbeidsnevnden. Mosby 24 october 1925.
For arbeidsnevnden i vandanlegget Thorvald Høllen
For øvre Torridalskole, Kristen Heimdal,  formand

museet rør 3museet rør 4

Den aller siste gjenstanden vi har fått, er dette telefonstativet. Det ble laget hos Sundfør & Sandø i Høllen. Slike var i bruk på mange kontor, bl.a. på Høie Fabrikker og Snøgg. Kvitteringen viser at det kostet 3,20 kr å sende 2 kg fra Mosby til Risør i 1958 ‒ 1 kr med tog til Gjerstad og hele 2 kr og 20 øre med bilrute videre til Risør. Telefonstativet skulle til A/S Risør Tremassefabrikk.

museettlfstativhjs

Museet tlfstativ frakt

museet tdrakra h
Denne torridalsdrakta fra Høie Fabrikker har ikke vært utstilt i museet tidligere.