Den 26.03. var ca. 90 til stede da historielaget holdt sitt årsmøte hvor det også var annonsert temamøte. Denne gangen var temaet om PST, politiets sikkerhetstjeneste, og foredragsholderen var Knut Aurebekk, leder for PST på Agder.

Å25 Knut Aurebekk
Foto: Kiri Greibrokk

 

Aurebekk startet med å presentere seg sjøl som bondesønn og torridøl, sønn til Ragnhild og Nils Aurebekk. Som innledning til foredraget fikk vi høre en historie om kongen vår. Etter Nine Eleven fikk kongen spørsmål om han ikke var bekymret. «Nei, det har jeg PST til å ta seg av» var svaret. Det sier noe om kongen, men også mye om det samfunnsoppdraget PST har.

Knut Aurebekk fortalte at opprinnelig hadde han tatt en økonomiutdannelse, men han hadde ei søster i politiet som hadde mye mer spennende oppgaver enn han kunne se for seg som økonom, og dermed begynte også han i politiet. Da han etter ei tid i Nord-Norge kom til Kristiansand som ung politimann, ble han rekruttert til økonomiavsnittet. Der fikk han bruk for økonomiutdanningen sin. Her jobbet de mye med å ta bakmenn, de som står bak og tjener penger på kriminaliteten. Her brukte de «Al Capone-metoden», det vil si de fulgte pengesporet.

Rundt årtusenskiftet skjedde det noe med trusselbildet. Terrororganisasjonene ble mer aktive, og da begynte en å ta i bruk de samme metodene for å ta bakmennene som en hadde brukt i forbindelse med økonomisk kriminalitet. Da begynte Aurbekk i PST, og fra 2012 har han vært leder for PST i Agder.

Når det gjelder overvåkingstjenestens historie, fikk vi høre at en kan begynne med opprettelsen av overvåkingssentralen i 1937. Under krigen ble arkivene brent, og overvåkingen gikk under jorda, men kom i gang igjen etter krigen. I 1955 ble det opprettet stilling som overvåkingssjef.  I 1980 ble det opprettet en egen overvåkningstjeneste. Det ble opprettet 5 landsdelssentraler. Det var denne tjenesten som blant annet stod for etterforskning og pågripelse av de kjente spionene Gunvor Galtung Håvik og Arne Treholt. Etter den kalde krigens tid lå overvåkingstjenesten nede en periode, men så skjedde det ting ute i verden, og fra 1999 da Osama Bin Laden utstedte sin fatwa, ble det behov for en styrket overvåking av terrororganisasjonene.

I Norge ble Overvåkningstjenesten lagt ned, og PST ble opprettet i 2002. Fra denne tida har PST jobbet med overvåking av terror fra ekstrem islamisme og fra høyreekstremisme. PST har blitt en mer åpen tjeneste enn den gamle overvåkingstjenesten. En snakker mye om trusselbildet, men en sier ikke noe om egne kapasiteter.

I de siste årene har en igjen fått trusler fra statlige aktører. Vi har trusler fra land med helt annet styresett og verdier enn det vi har. Vestlige land er demokratiske med verdier som frie valg, ytringsfrihet, uavhengige domstoler og individuelle rettigheter der de svake blir ivaretatt. Det er disse verdiene PST er satt til å ivareta.

PST er organisert annerledes enn de andre polititjenestene. PST er koplet nærmer opp mot politikerne. Det er 11 distrikter, hvor Knut Aurebekk er leder for ett av disse. PST har vokst en god del siden 2012 på grunn av at truslene mot samfunnet er økende.

Hvert år leverer PST en nasjonal trusselvurdering. PST handterer de mest alvorlige truslene mot rikets sikkerhet. En jobber med terror og fremmed lands etterretning, trusler som kan ramme samfunnet.

Det som i dag ansees som de største truslene, er statlig etterretningsvirksomhet, påvirkning og sabotasje. Det har vist seg gjennom historien at samfunnet reiser seg og går videre etter terroranslag. En setter i verk sikkerhetstiltak, og samfunnet går videre omtrent som før.

Når det gjelder statlig påvirkning og sabotasje, ansees dette som en større fare, og da er vi tilbake til de verdier vi står for. I denne forbindelse fikk vi høre at et av de mest interessante foredragene Aurebekk hadde hørt, var om skattesystemet i Norge! Skatt er det som sikrer et trygt samfunn og som fordeler samfunnets goder slik at alle blir ivaretatt.

Det er land som ønsker å undergrave de verdier vi står for og den styreformen vi har. Det viser seg at det stadig oftere står statlige aktører bak terroraksjoner og påvirkning som skal medføre destabilisering av samfunnet vårt. Statlige aktører har kontakt med kriminelle nettverk som utfører terror på bestilling.

Det forsøkes utført spionasje mot forsvarsanlegg, energiforsyning, forskning og utvikling osv.

PST jobber også med politisk motivert vold og ekstremisme. Krigføringen på Gaza påvirker også oss. Koranbrenninger gjør ikke situasjonen bedre. Slike handlinger fører til mer polarisering og skaper flere problemer. En enda større trussel er det som skjer på nettet. Det er der ungdommene blir radikalisert i dag. Det betyr at de som jobber i PST i dag, må ha en annen kompetanse enn tidligere. I dag rekrutteres teknologer og psykologer og andre med spesiell kompetanse.

Avslutningsvis fikk vi høre at foredragsholderen sover godt om natta, og at han mener at vi fortsatt kan sette pris på at vi bor i et av de beste og tryggeste land i Europa.

Nils Johan Stølen