Sanger og skjebner på temamøtet 28. september 2022
Tekst: Anders Benestvedt / Foto: Harald Steen og Svein Eriksen

Tomas A. Lie ønsket velkommen til en ny høst i historielaget og takket for det store frammøtet. Han lovet flere interessante temamøter framover nå som tidene er blitt mer normale igjen etter pandemien.

hjs IBJ møtet 280922

 

Som vanlig på temamøtene i Torridal Historielag var salen full da Ingrid Berglund Johnsen tok oss inn i en verden av sanger og skjebner. Med en stemmeprakt av de sjeldne fremførte hun et vell av gamle viser – alt fra bånsuller fra Torridal og de nærliggende områder til Einar Skjæråsen. Mange av dem er så triste at barn i dag blir mer skremt enn beroliga. Den gamle bånsullen «Reven på Skråstad» f.eks. er slett ikke noe å sovne til. Kan det være landskapet eller slitet i hverdagen som har vært årsaken til de sørgelige tekstene?

Ingrid gav oss også en flott presentasjon av viser og vers fra både Sverige og Danmark i fordums tid. På slutten av 1980-tallet ble det gjort et grundig arbeid med folkemusikken i Torridal, og da ble det oppdaget at Tora Greibrokk hadde tatt vare på gamle viser. Ingrid fremførte disse og har således sikret dem for framtida. Hun sveipet også innom Olav Varens vise «Tomana», som en morsom vekker i våre metoo-tider. Hun avsluttet med den vakreste av alle viser «Danse mi vise, gråte min sang» av Einar Skjæråsen. Livet faller forskjellig ut for oss alle, men til sist er vi jamsides og like.

møtet 280922 c

Kvelden ble ellers preget av gode samtaler rundt bordene, og som alltid, smakfull bevertning. Egil Johansen håndterte tangentene brilliant til allsangen. Torfrid Nordal leste en fornøyelig tekst fra en spennende episode i en sørlandsk rockehistorie. Åresalget og gevinstutdelingen skapte mye spenning og humør.