snøgg 0hjs
Snøgg-bygget i Høiebakken. Bildet er fra jubileumsfilmen 2015.

 

79 torridøler ble møtt av et lokale fylt med Snøgg-produkter onsdag 8. februar 2017. Adm.dir. Leif Rune Grinde begynte med å vise en kort jubileumsfilm fra 2015, da Snøgg var 70 år, og fulgte opp med å fortelle om en spennende bedrift.

De som trodde at det bare var plaster fabrikken på Mosby produserer, fikk seg litt av en overraskelse. Snøgg produserer og selger alt fra plaster og forbindingsutstyr for både mennesker og dyr til ferdige førstehjelpskofferter for ambulanse, spesialutstyr for akuttmottak og operasjonssaler på sykehus og hjertestartere. En slik en fikk vi demonstrert på ei dokke, og den var ganske avansert. En datamaskin registrerte alt som foregikk og ga instruksjoner om hva hjelperen skulle gjøre.

snøgg 2 hjssnøgg 1hjsx 
Leif Rune Grinde demonstrerer avansert hjertestarter og hurtigbandasje.

 

Det var naturlig at det i sin tid ble produksjon av plaster i Høiebakken. Høie Fabrikker produserte egnede tekstilprodukter, og det ble utviklet lim. Oscar Jebsen, eieren av Høie Fabrikker, etablerte Norgesplaster i 1938, og Snøgg i 1945. De to bedriftene holdt til i samme bygg til begynnelsen av 1970-tallet, da Norgesplaster flyttet til Vennesla. Siden har de vært både konkurrenter og samarbeidsparter på flere områder.

snøgg 4 hjs
Blått plaster gjør det lett å finne igjen hvis
det skulle havne i kjøttdeigen.

 

Snøgg selger sine produkter gjennom apotekene, og har også egen nettbutikk. De har som mål å være ledende i Norge på førstehjelpsutstyr. 90 prosent av produksjonen går til eksport. Og produksjonen foregår på Mosby. Hvorfor ikke i Kina? Nei, da ville de komme opp i en leveringstid på fire til åtte uker, her hjemme er leveringstiden en uke. Grinde ser for seg mer bruk av roboter i framtida.
                Mottoet er: Vi gjør det enkelt å hjelpe
First aid made easy. Ta gjerne en titt i katalogen på nettsida til Snøgg over alt de produserer og har agentur på.
                Hvorfor navnet Snøgg? Jo, det var et svar på Kvikkplaster til Norgesplaster
det gjelder å yte snøgg og rask hjelp. Og Snøgg har satt Mosby-navnet på kartet i store deler av verden.


Men dessverre, etter 72 år er industrieventyret snart over på Mosby. Norgesplaster har kjøpt opp Snøgg, og i 2018 flyttes produksjonen og 27 ansatte til Vennesla. Vi takker Snøgg for hva de har betydd for bygda!

 

snøgg 6hjs500x
Alle fikk med seg hjem en pakke Monster-plaster. Her er monstrene Dorky, Tootsy og Sparky.