Postadresse: Postboks 5441, 4671 Kristiansand
E-postadresse: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Oppdatert 29.11.2023

 

Følg oss også på Facebook!

Se våre bilder på Agderbilder

Se videosamtaler med eldre torridøler

ed julemøte 23 1

 

Torridalskalenderen hjs 2024

 Nå også med noen fargebilder. Her er januarbildet - fra snøvinteren 1970.

Torridalskalenderen 2024 hjs 1

Straisbekken Ny forside 1

I temaheftet Vandringer langs Straisbekken fra 2016 tar Kåre Brøvig oss med i et variert natur- og kulturlandskap, med skildringer av gårdsdrift og virksomheter som var avhengige av dette vassdraget. Heftet inneholder en interessant sagbrukshistorie og et detaljert kart over området. Forsida er tegnet av Bjørn Aurebekk. I tillegg forteller Torridal Historielag om restaureringa av Linebua og opprustinga av friområdet Ia.

En ny revidert nett-utgave av heftet kan du lese her!

 

      

Spennende tema på møtet 25. oktober:

Om løver, krokodiller og en svær, svart mamba. Historier fra et eksotisk legeliv
TEKST: Nils Johan Stølen / FOTO: Tor Breland

 

møtet251023

 

En fullsatt kirkekjeller hadde samlet seg denne kalde oktoberkvelden for å høre Bjarne Bjorvatn fortelle fra sitt innholdsrike liv som lege her hjemme og ikke minst i tropiske strøk. Det ble en uforglemmelig kveld med fantastiske historier.

Tomas Andreas Lie ønsket velkommen, og tradisjonen tro startet vi møtet med Torridalssangen, riktignok i noe redusert versjon på grunn av et sviktende piano, og så ble ordet gitt til Bjarne Bjorvatn.

I Tidsskrift for Den norske legeforening kan en lese følgende: «Bjarne Bjorvatn har vært professor i Tromsø, Bergen, Stockholm og Nord-Korea. Han er ridder av første klasse. Men titlene er det kjedeligste i historien hans.» Det fikk vi til fulle bekreftet i den timen som nå fulgte. Dette var noe så sjeldent som en mann som i sitt 87. år er i full jobb som lege på grunn av sin unike kompetanse. Merittlisten er for øvrig så lang at det er ufattelig at det er plass til alt innenfor en manns levetid.

Bjarne Bjorvatn er også en historieforteller av det helt uvanlige slaget, og han gav til beste flere fantastiske historier fra sine oppdrag i tropiske og eksotiske strøk i Afrika og Asia. Den første historien vi fikk høre, var riktignok fra Sverige, fra Karolinska Sjukhuset, der han studerte tropesykdommer.

Det hadde vært tradisjon med en samling på et terrarium hvor en hadde en samling av giftslanger som var viden kjent. Disse var alle intakte og ikke operert for å fjerne giften. Dette året hadde det kommet en ny assistent på terrariet som hadde fått den tanken at det måtte være mer praktisk at han tok med seg giftslangene opp til sykehuset i stedet for at alle studentene måtte reise til terrariet. Som tenkt så gjort. Han samlet fire av de giftigste slangene i plastposer og reiste opp til sykehuset. Dette var i februar og svært kaldt, så da slangene kom fram etter å ha ligget i bagasjerommet på en bil, var de helt gjennomfrosne, og det var så vidt de kunne glippe med øyelokkene.

Ryktet om slangefremvisningen hadde sprett seg på sykehuset, så det hadde samlet seg en masse folk i det lokalet der slangene skulle vises. Her ble slangene vist fram en etter en. Det var indisk brilleslange, kobra, klapperslange og også en svart mamba. Mambaen er en av verdens farligste slanger fikk vi høre. Den hogger som en mitraljøse, og hvert bitt er dødelig.

Ormene ble vist fram en etter en og manipulert med stor sikkerhet. Til slutt kom turen til den 2 meter lange svarte mamba. Da hadde demonstrasjonene vart ei stund, og temperaturen i det overfylte lokalet hadde steget så det antakelig var nærmere 30 grader der inne. Nå fikk vi en levende beskrivelse av det utrolige dramaet som utspilte seg da mambaen våknet til liv og ble helt uregjerlig der framme på kateteret. Assistenten mistet helt kontroll over situasjonen og ropte desperat etter hjelp, og den som trådte til, var en ung mann fra Birkenes. Situasjonen endte godt, men det hele var jo en skandale som kunne endt i katastrofe.

Så fikk vi høre den ene fantastiske historien etter den andre. Den neste historien var fra Tanzania, hvor en delegasjon fra Universitet i Bergen jobbet med aids-problematikken. Her fikk vi høre om et dramatisk møte med løver. Deretter fikk vi en historie fra en Safari i den tiden da han bodde i Etiopia. Han dro da på safari med familien, inkludert foreldrene fra Birkeland. Denne turen kulminerte i et skremmende møte med en kjempesvær krokodille.

Vi fikk også høre historier fra arbeidet på den arabiske halvøy, i en by som het Al Ain. Her ble han blant annet tilkalt av dronningen og kom inn i et fantastisk slott med harem og det hele. Her ventet de selsomste opplevelser. En dramatisk opplevelse med en sjeik som tilhørte en røverstamme i områdene mellom Oman og Saudi Arabia, fikk vi også med oss.

Etter disse fantastiske historiene, var det tid for lotteri. Dette ble gjennomført med dyktighet av Reidar Omdal og Tor Breland og som vanlig ispedd noen morsomme vitser.

Serveringen var også denne gangen av topp kvalitet med flotte påsmurte rundstykker.

Etter mat, kaffe og mye prat rundt bordene fikk vi en festlig historie opplest av Torfrid Nordahl før Tomas Andreas takket for fremmøtet og ønsket velkommen tilbake til julemøtet den 13. desember.

Avslutningsvis fikk vi allsang igjen, denne gangen med pianoakkompagnement av Egil Hægeland.

 

Tankevekkende foredrag på møtet 20. september

TEKST: Anders Benestvedt / FOTO: Svein Eriksen

 

Onsdag 20. september åpnet Torridal Historielag høstsesongen med full sal og god stemning. Tomas A. Lie ønsket velkommen til en høst med spennende temamøter og mye god aktivitet i laget. 

møtet 200923 2 

 

Temaet denne kvelden var litt utenom det vanlige – møte med mennesker i krise. Til å snakke om et så dystert tema hadde historielaget fått en av bygdas gutter, Per Emanuelsen. Han har vært prostdiakon i 27 år og vært knyttet til en rekke institusjoner og kommunale virksomheter innen krisehåndtering. Alltid har menneskelige kriser vært hans spesialfelt.
Les hele referatet her!

 

 

Historielagets utstilling på Kristiansand folkebibliotek

 
I juli måned presenterte historielaget bygdas historie i en utstilling i foajéen på hovedbiblioteket. Mange har vært innom, og flere har skrytt av utstillingen.
 
Deler av utstillingen vil bli vist på møtene våre.
 
 

Utstilling 3
Utstillingskomiteen: Harald Odd Steen, Svein Eriksen og Anders Benestvedt. Foto: Helge Dyrholm.

 

************************************************************

Historisk kaffekrok på Bunnpris

Historielaget har hengt opp åtte gamle bilder i kaffekroken i inngangspartiet i butikken..

Ta en pust i bakken og nyt kaffe og interessante bilder på Bunnpris.



hjs Bunnpris kaffekrok 3
Kjell Fossheim, Svein Eriksen, Ivar Breland og Ivar Buås slapper av i kaffekroken.

 

Se mer her.

 

*******************************************************************

 

Styret 2023

På årsmøtet 1. mars ble Tomas A. Lie gjenvalgt som leder. Styret består ellers av Nora Stray, nestleder, Nils Johan Stølen, sekretær, Tor Breland, kasserer, Svein Eriksen, Kjell Fossheim og Ivar Breland.
Vara: Ivar Buås, Åse Margrethe Prestø og Aslaug G. Hanselmann.
Du kan lese referatet fra årsmøtet og årsmeldingen under Årsmøtet 2023.

 

Videosamtaler med eldre torridøler

Som kjent har vi gjort intervju med flere eldre torridøler. Anders Benestvedt har redigert disse, og han har nå lagt elleve av dem ut på YouTube. Trykk på Filmer!

 Bilder til historielaget

hjs Torve 2

Hagen, Høllen, Torve og Mosby ca. 1885-1890. Foto: Wilse.
På vår facebookside kan du se detaljrike utsnitt av dette bildet.

 

Historielaget setter stor pris på bilder vi får til vårt arkiv. Papirbilder tar vi gjerne imot til låns slik at vi kan skanne dem. Men vi vet også at mange har skannet gamle bilder selv eller tatt telefonbilder, og disse tar vi gjerne imot på e-post.

Alle bildene blir lagt inn i historielagets bildesamling og videreformidlet på Agderbilder. Der ligger det pr. mars 2023 1786 av våre bilder.

De som har skannede bilder og som kan tenke seg å dele dem med oss, kan bruke denne e-postadressen: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Gamle bilder behøver ikke å være så forferdelig gamle. Husk at det begynner å bli lenge siden 1970-, 1980- og 1990-årene.

 

Det første kulturhistoriske skiltet i Torridal

hjs Mosby st 5

 

Det blå skiltet til Christiandssands Byselskab ble avduket på Mosby jernbanestasjon torsdag 12. mai 2022 med 80 tilskuere til stede. Harald Sødal i byselskabet ønskte velkommen, og tidligere distriktssjef i NSB, Oddvar Hodne, fortalte kort om Mosby stasjon og jernbanen den betjente. Etterpå gikk turen til Mosby oppvekstsenter, der Hodne fortalte mer inngående om norsk jernbanehistorie, og Anders Benestvedt tok for seg elvas betydning. Til slutt ble stumfilmen «Med dampbaaden Rap fra Christiansand til Kvaresten» fra 1905 vist.

Mer om dette arrangementet og foredraget til Anders Benestvedt her!

Mer om lokal jernbanehistorie i Torridalsposten nr. 3/2022 og her!

 

 

Torridal lokalhistoriske museum                     

Agder HL årsmøte 19 0

Her i Torridalsstova på Hommeren holder museet vårt til.

Les mer om Torridalsstova her!

Museet er åpent hver mandag fra kl. 10 til 12 (utenom sommerferien) og ellers etter avtale med Tomas Lie, tlf. 982 81 620, Arne Brøvig, tlf. 911 38 594, Svein Eriksen, tlf. 915 30 750 eller Kjell Fossheim, tlf. 908 45 726. Da får du gratis omvisning!

 

fbNytt i museet 0
Svein Eriksen bak disken i Krambua i museet. Foto: Harald O. Steen.

 

Krambu gjenskapt i museet

Historielaget har med Svein Eriksen som primus motor innredet en god, gammeldags landhandel i Torridalsstova.

Fra før av hadde museet varer og emballasje som nå har fått sin naturlige plassering bak disken i Krambua. Her finner vi bl.a. førstehjelpsutstyr fra Norgesplaster og Snøgg, som ble etablert på Høie i hhv. 1938 og 1945. Og det er også blitt plass til et eget hjørne for Norsk Tipping AS. Du kan riktignok ikke levere kupongen her, men i butikken kan du kjøpe historielagets temahefter. Det nyeste, Gamle spor – bedrifter i Torridal, har omtale og bilder av de mange dagligvarebutikkene som har vært i bygda.

Vil du være med og gjøre Krambua enda mer komplett? Dersom du har gamle ting å avse, så ta en telefon til Svein på nr. 915 30 750. Han henter med glede.

 

Se flere bilder fra museet her! 

Bilder fra mai og juni 2019 her!

Se reportasje fra dugnaden på taket i Torridalsposten nr. 4/2022!

 

hjs museet kassaapparat2 fbNytt_i_museet_tipping.jpg

 

fbNytt i museet 3

 

Fremdeles Norgesplaster

I 2022 gledet vi oss med Norgesplaster. De ble ikke flagget ut, og kunne fortsette virksomheten i Norge.

Vi har et spesielt forhold til Norgesplaster, som ble etablert på Høie i 1938. I 1974 ble bedriften flyttet til Måneglytt i Vennesla kommune.

Mange torridøler har hatt sitt virke i Norgesplaster og Snøgg. Snøgg ble grunnlagt i 1945, og begge bedriftene holdt til i den samme bygningen på Høie i mange år. I 2018 ble Snøgg slått sammen med Norgesplaster og også flyttet til Vennesla. Dermed var det slutt med produksjon av førstehjelpsutstyr på Høie.

Vi gratulerer alle som får beholde arbeidsplassen ved Norgesplaster i nabokommunen!

Du kan lese mer om disse bedriftene i historielagets temahefte Gamle spor. Bedrifter i Torridal.

epSnøgg og Norgesplaster
Her holdt både Snøgg og Norgesplaster til i mange år.

  

 Gamle spor forside til hjemmesida

 

Temaheftet Gamle spor inneholder stoff om mer enn 90 virksomheter i Torridal fra jernalderen og fram til i dag, illustrert med en mengde interessante bilder.

Heftet har også et tillegg om Torridal Historielag gjennom 30 år.
Du kan kjøpe det i museet.

Vi beklager en feil på side 31, der det står at Godtfred Mosby har drevet med pelsdyravl, dette stemmer ikke. Han har aldri drevet med pelsdyr.