Ikke bare kjøkken fra Strai
55 torridøler fikk et interessant innblikk i historien til Strai Trevarefabrikk på møtet onsdag 16. oktober 2013.

 

Strai kj ytre strai 1927
Ytre Strai 1927. Fotograf: Erling Tobiassen.

Tor Erling Tobiassen fortalte om hvordan bestefaren startet bedriften i 1929 etter opphold i Amerika, og han viste bilder av de mange produktene fabrikken har laget opp gjennom årene – alt fra skopussekrakk, gardintørkestativ og Tripp-Trapp-stolen til hyttemøbler, sove- og spisestuemøblement, og selvsagt kjøkken i alle fasonger.

 

Strai kj gardintørke
Praktisk gardintørkestativ.

På 1930-tallet hadde de stor suksess med et strykebrettskap - en av nyhetene Tobiassen hadde med seg fra Amerika. I et brev anbefaler en frue i Grimstad på det varmeste dette praktiske møbelet og ber om å få tilsendt regning.

Strai kj strykbr

Et slikt strykebrettskap har vi fått til museet vårt i 2018.

 

Strai kj takkebrev

Erling Tobiassen fikk dette brevet fra en fornøyd kunde i Grimstad.

 

I 1956 vant bedriften et anbud på ny innredning i Kredittbanken. Markens måtte stenges for trafikk da skranken ble fraktet til banklokalet på hjørnet av Rådhusgaten – den var nemlig 16 m lang!

Strai kj bankskranke

Den 16 meter lange skranken i Kredittbanken i 1956. (Bildet er utlånt fra Nordea til boken
Oppskriften på et godt kjøkken - Strai Trevarefabrikk gjennom 75 år.)

 

Den første tida kjøpte de mye av materialene fra Byglandsfjord Dampsag og Høvleri, og disse ble fraktet på jernbanen. En kvittering fra Norges Statsbaner i 1931 viser fraktkostnader på 5 kroner og 70 øre.

Strai kj regning

Frakt av materiale: kr 5,70

 

Strai kj kjøkken
Typisk kjøkken fra 1940-tallet.

Strai kj kjøkken overskap
Populært overskap fra 1950-tallet.

 

I de seinere årene er det kjøkkeninnredningene som dominerer. På Sørlandet har de levert kjøkken blant annet til Kardemomme by, Kilden og flere utbyggingsprosjekt. Strai Kjøkken AS eies og drives i dag av barnebarna til Erling Tobiassen; Reidar, Kåre og Tor Erling Tobiassen, og bedriften er den eneste heilnorskeide i sitt slag.

 

Strai kj flom

Flommen i september 1976 ble utnyttet salgsmessig. "Ro innom oss", var slagordet.
Foto: Peder Austrud, Mandal.

 

Erling Tobiassen startet på 16 kvadratmeter i 1929. I dag disponerer bedriften  8500 kvadratmeter til produksjon, lager, utstillinger og administrasjon, inklusiv butikken i Sørlandsparken. Og det er ikke lenger snekkerferdigheter som er det viktigste – nå må en kunne håndtere datastyrte roboter.

I pausen delte folk minner fra Strai. Martinius Stray mintes den store høyttaleren Erling Tobiassen hadde stående i vinduet om søndagene. Da kunne man høre radiogudstjenesten over store deler av bygda. Og den samme Erling spilte sag til andaktene han holdt, så det ble reine hawaiistemningen.

 

Strai kj MartiniusogTobiassen
Martinius Stray i samtale med Tor Erling Tobiassen.

 

Harald O. Steen, 2013