Majorens sønn 1hjs
Lasse Laudal forteller om da faren valgte å takke nei til Milorgs redningsaksjon. På veggen bak ham henger portrettet av krigshelten. FOTO: Frode Vestad Dokufilm as.

 

På møtet 19. september fikk 94 frammøtte se filmen «Majorens sønn». I filmen forteller Lasse Laudal om de dramatiske hendelsene under krigen da han og faren ble arrestert på Øvre Strai Gård, og om hvordan det videre gikk.

Major Arne Laudal var lederen for den første store motstandsbevegelsen på Sørlandet, en organisasjon som i 1942 ble rullet opp av Gestapo. Laudal ble arrestert og torturert på Arkivet og deretter sendt til Grini. Han og fem andre av de dødsdømte i«Sørlandssaken» ble 9. mai 1944 henrettet i Trandumskogen.

 

møtet2018 09 19 3

Fra v.: Arne Laudal, Frode Vestad og Kai Erland. FOTO: Harald Steen.

 

Før filmen fikk vi presentert tre sentrale personer i filmprosjektet: Frode Vestad (regi, intervju, foto/klipp og produsent), Kai Erland (research/rekvisitter og produsent) og Arne Laudal, barnebarn til major Laudal og som spiller en av majorens menn på Grini.

Under innspillingen av filmen følte de alle den underlige stemningen det var i brakka da fangene stemte nei til å bli reddet av Milorg og visste at de ville bli henrettet. Slik kan det ha vært. Også opptakene på Trandum, i gråværet, gjorde sterkt inntrykk på dem. Arne Laudal skrøt av Dag Hagen, som spilte major Laudal. ‒ Han gjorde en god jobb.

Så fikk en fullsatt kirkekjeller oppleve glimt av disse dramatiske krigsårene ‒ i en mektig film som veksler naturlig mellom Lasse Laudals nøkterne beskrivelser av situasjonen den gang, klipp fra autentisk filmmateriale og gjenskapte scener med major Laudal, brevvekslingen mellom han på Grini og kona hjemme, og hvordan Lasse ventet i dekkleilighet i Oslo på å bli hjulpet over til Sverige dersom faren ble befridd gjennom en aksjon av Milorg. Og den uunngåelige slutten.

Har du ikke sett filmen? Se den på NRKs nett-TV: https://tv.nrk.no/program/koid75001718/majorens-soenn

Les mer om arrestasjonen på Øvre Strai Gård 7. desember 1942 og bakgrunnen for den her!

 

 

Som sedvanlig var det god mat og utlodning.  

møtet2018 09 19 4
Arne Brøvig slår av en prat med (fra v.) Knut Birkenes, Kåre Brøvig, Arne Laudal, Martinius Stray, Signe Stray og Signe Brøvig. 

 

møtet2018 09 19 1
Kveldens eldste og yngste: Fra v.: Kathe Mathiesen (99), Mary-Ann Hjemdahl, Kirsti Mathiesen Hjemdahl og Nora Stray med sønnen Lasse.

 

møtet2018 09 19 6

Kjøkkengjengen denne kvelden: Ragnhild Aurebekk, Berit Omdal og Wenke Løvdal Moi, fikk velfortjent applaus.

 

møtet2018 09 19 2
Vår eminente pianist, Egil Hægeland.

 

Etter pausen leste Torfrid Nordal en munter fortelling.

 

møtet2018 09 19 7
Torfrid Nordal leste en munter fortelling.

 

Til slutt fortalte Tomas Lie at det meste er på plass i museet i Torridalsstova. Det er bare skolemuseet i «femkanten» som ikke er helt ferdig.
Alle er hjertelig velkommen til å besøket museet mandager mellom kl. 10 og 12.